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(a) The code designators for shelf-life 
periods of up to 60 months are as fol-
lows:

Shelf-life period (months) Type I item 
code 

Type II 
item code 

1 .................................................... A ............... ..................
2 .................................................... B ............... ..................
3 .................................................... C .............. 1
4 .................................................... D .............. ..................
5 .................................................... E ............... ..................
6 .................................................... F ............... 2
9 .................................................... G .............. 3
12 .................................................. H .............. 4
15 .................................................. J ............... ..................
18 .................................................. K ............... 5
21 .................................................. L ............... ..................
24 .................................................. M .............. 6
27 .................................................. N .............. ..................
30 .................................................. P ............... ..................
36 .................................................. Q .............. 7
48 .................................................. R .............. 8
60 .................................................. S ............... 9

(b) Code designator 0 is used to iden-
tify items not included in a shelf-life 
program. 

(c) Code designator X shall be used to 
identify critical end-use items, mili-
tary essential items, and medical items 
with a shelf life greater than 60 
months. Agencies shall establish con-
trols for such materials to prevent 
issuance of any unserviceable items. 

(d) Agencies may also establish con-
trols for materials with a shelf life 
greater than 60 months that are not 
identified in paragraph (c) of this sec-
tion. Such controls should be estab-
lished only when they are necessary for 
effective management of the items. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206 Procurement of shelf-life 
materials.

§ 101–27.206–1 General considerations. 
In determining requirements for 

shelf-life items, the following elements 
should be taken into consideration: 

(a) Assigned storage time periods; 
and 

(b) Appropriate contracting tech-
niques for the particular item involved, 
including specification requirements, 
industry practices, and storage and de-
livery procedures. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206–2 Identification and ship-
ping requirements. 

Manufacturers shall, whenever prac-
ticable, be required to mark the unit or 

container with the month and year of 
manufacture or production and the 
batch number on all shelf-life items (60 
months or less) procured from other 
than GSA sources. Whenever practical, 
the supplier shall be required to ship or 
deliver material within a given number 
of months from the date of manufac-
ture or production. These ‘‘age on de-
livery’’ requirements should not be im-
posed in such a manner as to unduly 
restrict competition at any trade level. 
The following guidelines are suggested 
as appropriate for most shelf-life 
items:

Shelf-life period Age on delivery 

25 mos. or more ......................................... 6 mos. 
19 to 24 mos .............................................. 4 mos. 
13 to 18 mos .............................................. 3 mos. 
7 to 12 mos ................................................ 2 mos. 
6 mos. or less ............................................ 1 mo. or less. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206–3 Packaging. 
To the extent feasible and economi-

cal, shelf-life material shall be pack-
aged in such a way as to provide for 
minimum deterioration. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.207 Control and inspection.

§ 101–27.207–1 Agency controls. 
Agencies shall establish the nec-

essary controls to identify shelf-life 
items on their stock records (and in 
other appropriate elements of their 
supply system), and shall determine 
the appropriate shelf life for other than 
GSA managed items. Shelf-life items 
shall be stored in such a way as to en-
sure that the oldest stock on hand is 
issued first. Agencies shall issue the 
oldest stock of shelf-life items first ex-
cept when it is not feasible as in ship-
ments to overseas activities. 

[40 FR 59596, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.207–2 Inspection. 
Type II items remaining in stock im-

mediately before the end of the des-
ignated shelf-life period shall be in-
spected to determine whether the shelf 
life can be extended, except items hav-
ing a line item inventory value of $300 
or less, or if the cost of inspection or 
testing is significant in relation to the 
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value of the item. If the material is 
found suitable for issue on the date of 
inspection, the shelf life should be ex-
tended for a period equal to 50 percent 
of the original shelf-life period and the 
next reinspection date established ac-
cordingly. Material should be rein-
spected before the end of each extended 
shelf-life period and the shelf life ex-
tended again up to 50 percent of the 
original shelf life as long as the mate-
rial conforms to the established cri-
teria. Material on which the shelf life 
has been extended shall not be shipped 
to overseas activities if the time re-
maining in the extended shelf-life pe-
riod is relatively short. 

[40 FR 59596, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.207–3 Marking material to 
show extended shelf life. 

When the shelf-life period of Type II 
material (except for critical end-use 
items as described below) is extended, 
only the exterior containers of bulk 
stocks need be annotated or labeled to 
indicate the date of inspection and date 
material is to be reinspected. Indi-
vidual units of issue not classified as 
having a critical end-use application 
are not required to be annotated or la-
beled as long as controls are estab-
lished to preclude issuance of unserv-
iceable material to a user. (A critical 
end-use item is any item which is es-
sential to the preservation of life in 
emergencies; e.g., parachutes, marine 
life preservers, and certain drug prod-
ucts, or any item which is essential to 
the performance of a major system; 
e.g., aircraft, the failure of which 
would cause damage to the system or 
endanger personnel.) At the time of 
shipment, the date of inspection and 
date for reinspection shall be affixed by 
label or marked by other means on 
each unit of issue of Type II items hav-
ing a critical end-use application. 

[42 FR 61861, Dec. 7, 1977]

§ 101–27.208 Inventory analyses. 
(a) An inventory analysis shall be 

conducted periodically for each Type I 
item to determine whether the quan-
tity on hand will be used within the es-
tablished shelf-life period. If the anal-
ysis indicates there are quantities 
which will not be used within the shelf-

life period, arrangements shall be made 
to ensure use of the item(s) within the 
holding agency or for redistribution to 
other agencies. 

(b) An inventory analysis shall be 
conducted periodically for each Type II 
item with a shelf life of 60 months or 
less to determine whether issue of the 
quantity on hand is anticipated prior 
to the expiration of the designated 
shelf life. This analysis shall be made 
as follows:

Shelf-life period Date of analysis 

48 to 60 mos ............ 12 to 16 mo. prior to expiration. 
36 to 48 mos ............ 8 to 12 mo. prior to expiration. 
18 to 36 mos ............ 6 to 8 mo. prior to expiration. 
12 to 18 mos ............ 4 to 6 mo. prior to expiration. 
6 to 12 mos .............. 3 to 4 mo. prior to expiration. 
Up to 6 mos ............. No analysis required, but special em-

phasis should be placed on good 
requirements determination and 
proper order quantity. 

(1) If the analysis indicates that the 
quantity on hand will not be issued 
within the shelf-life period and the cost 
of inspection or testing is not signifi-
cant in relation to the line item value, 
the items shall be inspected to deter-
mine if the shelf-life period can be ex-
tended. 

(2) If the analysis indicates that the 
quantity on hand will be issued within 
the shelf-life period, inspection is not 
required. However, such items shall be 
viewed again during the last month of 
the shelf-life period to determine 
whether quantities are sufficient to 
warrant inspection. The guidelines in 
§ 101–27.207–2 shall be used to determine 
whether quantities are sufficient to 
warrant inspection and for extending 
the shelf-life period. 

(3) If an agency does not have an in-
spection capability and the quantity 
and value of an indicated overage is 
sufficiently large to warrant special 
consideration, arrangements shall be 
made for qualified inspection or labora-
tory testing to determine whether the 
material is suitable for issue. 

[40 FR 59596, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.209 Utilization and distribu-
tion of shelf-life items. 

Where it is determined that specified 
quantities of both Type I and Type II 
shelf-life items will not be used within 
the shelf-life period, such quantities 
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