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(a) The code designators for shelf-life 
periods of up to 60 months are as fol-
lows:

Shelf-life period (months) Type I item 
code 

Type II 
item code 

1 .................................................... A ............... ..................
2 .................................................... B ............... ..................
3 .................................................... C .............. 1
4 .................................................... D .............. ..................
5 .................................................... E ............... ..................
6 .................................................... F ............... 2
9 .................................................... G .............. 3
12 .................................................. H .............. 4
15 .................................................. J ............... ..................
18 .................................................. K ............... 5
21 .................................................. L ............... ..................
24 .................................................. M .............. 6
27 .................................................. N .............. ..................
30 .................................................. P ............... ..................
36 .................................................. Q .............. 7
48 .................................................. R .............. 8
60 .................................................. S ............... 9

(b) Code designator 0 is used to iden-
tify items not included in a shelf-life 
program. 

(c) Code designator X shall be used to 
identify critical end-use items, mili-
tary essential items, and medical items 
with a shelf life greater than 60 
months. Agencies shall establish con-
trols for such materials to prevent 
issuance of any unserviceable items. 

(d) Agencies may also establish con-
trols for materials with a shelf life 
greater than 60 months that are not 
identified in paragraph (c) of this sec-
tion. Such controls should be estab-
lished only when they are necessary for 
effective management of the items. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206 Procurement of shelf-life 
materials.

§ 101–27.206–1 General considerations. 
In determining requirements for 

shelf-life items, the following elements 
should be taken into consideration: 

(a) Assigned storage time periods; 
and 

(b) Appropriate contracting tech-
niques for the particular item involved, 
including specification requirements, 
industry practices, and storage and de-
livery procedures. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206–2 Identification and ship-
ping requirements. 

Manufacturers shall, whenever prac-
ticable, be required to mark the unit or 

container with the month and year of 
manufacture or production and the 
batch number on all shelf-life items (60 
months or less) procured from other 
than GSA sources. Whenever practical, 
the supplier shall be required to ship or 
deliver material within a given number 
of months from the date of manufac-
ture or production. These ‘‘age on de-
livery’’ requirements should not be im-
posed in such a manner as to unduly 
restrict competition at any trade level. 
The following guidelines are suggested 
as appropriate for most shelf-life 
items:

Shelf-life period Age on delivery 

25 mos. or more ......................................... 6 mos. 
19 to 24 mos .............................................. 4 mos. 
13 to 18 mos .............................................. 3 mos. 
7 to 12 mos ................................................ 2 mos. 
6 mos. or less ............................................ 1 mo. or less. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.206–3 Packaging. 
To the extent feasible and economi-

cal, shelf-life material shall be pack-
aged in such a way as to provide for 
minimum deterioration. 

[40 FR 59595, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.207 Control and inspection.

§ 101–27.207–1 Agency controls. 
Agencies shall establish the nec-

essary controls to identify shelf-life 
items on their stock records (and in 
other appropriate elements of their 
supply system), and shall determine 
the appropriate shelf life for other than 
GSA managed items. Shelf-life items 
shall be stored in such a way as to en-
sure that the oldest stock on hand is 
issued first. Agencies shall issue the 
oldest stock of shelf-life items first ex-
cept when it is not feasible as in ship-
ments to overseas activities. 

[40 FR 59596, Dec. 29, 1975]

§ 101–27.207–2 Inspection. 
Type II items remaining in stock im-

mediately before the end of the des-
ignated shelf-life period shall be in-
spected to determine whether the shelf 
life can be extended, except items hav-
ing a line item inventory value of $300 
or less, or if the cost of inspection or 
testing is significant in relation to the 
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