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Consumer Product Safety Commission § 1701.3

PART 1701—STATEMENTS OF 
POLICY AND INTERPRETATION

Sec.
1701.1 Special packaging for substances sub-

ject to a standard that are distributed to 
pharmacies to be dispensed pursuant to 
an order of a licensed medical practi-
tioner. 

1701.3 Applicability of special packaging re-
quirements to hazardous substances in 
large size containers.

§ 1701.1 Special packaging for sub-
stances subject to a standard that 
are distributed to pharmacies to be 
dispensed pursuant to an order of a 
licensed medical practitioner. 

(a) In order to assist manufacturers 
of prescription drugs in discharging 
their responsibilities under the act 
concerning such drugs that are distrib-
uted to pharmacies, the Consumer 
Product Safety Commission has codi-
fied this statement of its policy con-
cerning which prescription drug pack-
ages supplied by manufacturers to 
pharmacies must comply with the 
‘‘special’’ (child-resistant) packaging 
requirements contained in 16 CFR 
1700.15. 

(b) Manufacturers of prescription 
drugs may package such drugs for dis-
tribution to pharmacies in different 
types of packages, depending on wheth-
er the manufacturer intends that the 
package will be the one in which the 
drug is ultimately given to the con-
sumer or whether it is intended that 
the pharmacist will repackage the drug 
before it is dispensed to the consumer. 
If the drug is supplied in a bulk pack-
age from which individual prescrip-
tions are intended to be repackaged by 
the pharmacist, the manufacturer need 
not utilize special packaging. However, 
the Commission interprets the provi-
sion of the act as requiring that all 
prescription drugs subject to a special 
packaging standard that are distrib-
uted to pharmacies shall be in special 
packaging if the immediate package in 
which the drugs are distributed by the 
manufacturer is intended to be the 
package in which the drugs are dis-
pensed to the consumer. Examples of 
such packages include mnemonic dis-
pensing devices; dropper bottles; pack-
ages with ‘‘tear off’’ labels; packages 
which incorporate ancillary instruc-

tions for consumer handling, storage, 
or use on permanently affixed portions 
of their labels; and products intended 
to be reconstituted in their original 
containers. The Commission believes 
that this interpretation is necessary in 
order to insure that the pharmacist 
will actually dispense the drug in the 
proper package. If the pharmacist re-
ceives a request from the consumer or 
an order from the prescribing medical 
practitioner for conventional (noncom-
plying) packaging, section 4(b) of the 
act permits the pharmacist to convert 
the package to conventional packaging 
or repackage the drug in conventional 
packaging. 

(c) Manufacturers should also note 
that section 4(a) of the act (which al-
lows a product to be marketed in non-
complying packaging of a single size 
under certain circumstances) does not 
apply to prescription drugs subject to 
section 4(b) of the act. Thus, since the 
section 4(a) single-size exemption for 
over-the-counter drugs and other 
household substances does not apply to 
prescription drugs, every unit of a pre-
scription drug subject to a special 
packaging standard which is distrib-
uted to a pharmacy in a package in-
tended by the manufacturer to be dis-
pensed to a consumer shall be in spe-
cial packaging. 

(d) Nothing in this statement of pol-
icy and interpretation should be inter-
preted as relieving the pharmacist of 
the responsibility of insuring that all 
prescription drugs subject to a special 
packaging standard are dispensed to 
the consumer in special packaging un-
less otherwise ordered by the pre-
scribing practitioner or otherwise re-
quested by the consumer. 

(Secs. 2–4, Pub. L. 91–601, 84 Stat. 1670, 1671 
(15 U.S.C. 1471–1473); sec. 701(a), 52 Stat. 1055 
(21 U.S.C. 371(a)) 

[43 FR 11980 Mar. 23, 1978]

§ 1701.3 Applicability of special pack-
aging requirements to hazardous 
substances in large size containers. 

The special packaging requirements 
of the PPPA apply to ‘‘household sub-
stances’’ for which the Commission has 
determined there is a need for special 
packaging, as provided in section 3 of 
the act (15 U.S.C. 1472). At section 2(2) 
of the act (15 U.S.C. 1471) (restated at 16
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