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Social Security Administration § 416.1520

§ 416.1505 Who may be your represent-
ative.

(a) Attorney. You may appoint as
your representative in dealings with us
any attorney in good standing who—

(1) Has the right to practice law be-
fore a court of a State, Territory, Dis-
trict, or island possession of the United
States, or before the Supreme Court or
a lower Federal court of the United
States;

(2) Is not disqualified or suspended
from acting as a representative in deal-
ings with us; and

(3) Is not prohibited by any law from
acting as a representative.

(b) Person other than attorney. You
may appoint any person who is not an
attorney to be your representative in
dealings with us if he or she—

(1) Is generally known to have a good
character and reputation;

(2) Is capable of giving valuable help
to you in connection with your claim;

(3) Is not disqualified or suspended
from acting as a representative in deal-
ing with us; and

(4) Is not prohibited by any law from
acting as a representative.

§ 416.1506 Notification of options for
obtaining attorney representation.

If you are not represented by an at-
torney and we make a determination
or decision that is subject to the ad-
ministrative review process provided
under subpart N of this part and it does
not grant all of the benefits or other
relief you requested or it adversely af-
fects any eligibility to benefits that we
have established or may establish for
you, we will include with the notice of
that determination or decision infor-
mation about your options for obtain-
ing an attorney to represent you in
dealing with us. We will also tell you
that a legal services organization may
provide you with legal representation
free of charge if you satisfy the quali-
fying requirements applicable to that
organization.

[58 FR 64886, Dec. 10, 1993]

§ 416.1507 Appointing a representative.

We will recognize a person as your
representative if the following things
are done:

(a) You sign a written notice stating
that you want the person to be your
representative in dealings with us.

(b) That person signs the notice,
agreeing to be your representative, if
the person is not an attorney. An at-
torney does not have to sign a notice of
appointment.

(c) The notice is filed at one of our
offices if you have initially filed a
claim or requested reconsideration;
with an administrative law judge if you
have requested a hearing; or with the
Appeals Council if you have requested
a review of the administrative law
judge’s decision.

§ 416.1510 Authority of a representa-
tive.

(a) What a representative may do. Your
representative may, on your behalf—

(1) Obtain information about your
claim to the same extent that you are
able to do;

(2) Submit evidence;
(3) Make statements about facts and

law; and
(4) Make any request or give any no-

tice about the proceedings before us.
(b) What a representative may not do. A

representative may not sign an appli-
cation on behalf of a claimant for
rights or benefits under title XVI of
the Act unless authorized to do so
under § 416.315.

§ 416.1515 Notice or request to a rep-
resentative.

(a) We shall send your representa-
tive—

(1) Notice and a copy of any adminis-
trative action, determination, or deci-
sion; and

(2) Requests for information or evi-
dence.

(b) A notice or request sent to your
representative will have the same force
and effect as if it had been sent to you.

§ 416.1520 Fee for a representative’s
services.

(a) General. A representative may
charge and receive a fee for his or her
services as a representative only as
provided in paragraph (b) of this sec-
tion.

(b) Charging and receiving a fee. (1)
The representative must file a written
request with us before he or she may
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charge or receive a fee for his or her
services.

(2) We decide the amount of the fee,
if any, a representative may charge or
receive.

(3) A representative shall not charge
or receive any fee unless we have ap-
proved it, and he or she shall not
charge or receive any fee that is more
than the amount we approve. This rule
applies whether the fee is charged to or
received from you or from someone
else.

(c) Notice of fee determination. We
shall mail to both you and your rep-
resentative at your last known address
a written notice of what we decide
about the fee. We shall state in the no-
tice—

(1) The amount of the fee that is au-
thorized;

(2) How we made that decision;
(3) That we are not responsible for

paying the fee; and
(4) That within 30 days of the date of

the notice, either you or your rep-
resentative may request us to review
the fee determination.

(d) Review of fee determination—(1) Re-
quest filed on time. We will review the
decision we made about a fee if either
you or your representative files a writ-
ten request for the review at one of our
offices within 30 days after the date of
the notice of the fee determination. Ei-
ther you or your representative, who-
ever requests the review, shall mail a
copy of the request to the other person.
An authorized official of the Social Se-
curity Administration who did not
take part in the fee determination
being questioned will review the deter-
mination. This determination is not
subject to further review. The official
shall mail a written notice of the deci-
sion made on review both to you and to
your representative at your last known
address.

(2) Request not filed on time. (i) If you
or your representative requests a re-
view of the decision we made about a
fee, but does so more than 30 days after
the date of the notice of the fee deter-
mination, whoever makes the request
shall state in writing why it was not
filed within the 30-day period. We will
review the determination if we decide
that there was good cause for not filing
the request on time.

(ii) Some examples of good cause fol-
low:

(A) Either you or your representative
was seriously ill and the illness pre-
vented you or your representative from
contacting us in person or in writing.

(B) There was a death or serious ill-
ness in your family or in the family of
your representative.

(C) Material records were destroyed
by fire or other accidental cause.

(D) We gave you or your representa-
tive incorrect or incomplete informa-
tion about the right to request review.

(E) You or your representative did
not timely receive notice of the fee de-
termination.

(F) You or your representative sent
the request to another government
agency in good faith within the 30-day
period, and the request did not reach us
until after the period had ended.

(3) Payment of fees. We assume no re-
sponsibility for the payment of a fee
based on a representative’s services be-
fore the Social Security Administra-
tion under title XVI.

§ 416.1525 Request for approval of a
fee.

(a) Filing a request. In order for your
representative to obtain approval of a
fee for services he or she performed in
dealings with us, he or she shall file a
written request with one of our offices.
This should be done after the pro-
ceedings in which he or she was a rep-
resentative are completed. The request
must contain—

(1) The dates the representative’s
services began and ended;

(2) A list of the services he or she
gave and the amount of time he or she
spent on each type of service;

(3) The amount of the fee he or she
wants to charge for the services;

(4) The amount of fee the representa-
tive wants to request or charge for his
or her services in the same matter be-
fore any State or Federal court;

(5) The amount of and a list of any
expenses the representative incurred
for which he or she has been paid or ex-
pects to be paid;

(6) A description of the special quali-
fications which enabled the representa-
tive, if he or she is not an attorney, to
give valuable help to you in connection
with your claim; and
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