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farthest point within the appropriate
geographic area. In determining the
maximum amount allowable for travel
between these two points, we or the
State agency apply the rules in para-
graphs (a) through (c) of this section
and the limitations in paragraph (d) (1)
and (4) of this section. If the distance
between these two points does not ex-
ceed 75 miles, we or the State agency
will not reimburse any of your rep-
resentative’s travel expenses.

(4) If a change in the location of the
hearing is made at your request from
the location we or the State agency se-
lected to one farther from your resi-
dence or office, neither your additional
travel expenses nor the additional trav-
el expenses of your representative and
witnesses will be reimbursed.

[51 FR 8810, Mar. 14, 1986, as amended at 59
FR 8532, Feb. 23, 1994]

§ 416.1499 When and how to claim re-
imbursement.

(a)(1) Generally, you will be reim-
bursed for your expenses after your
trip. However, travel advances may be
authorized if you request prepayment
and show that the requested advance is
reasonable and necessary.

(2) You must submit to us or the
State agency, as appropriate, an
itemized list of what you spent and
supporting receipts to be reimbursed.

(3) Arrangements for special means of
transportation and related unusual
costs may be made only if we or the
State agency authorizes the costs in
writing in advance of travel, unless the
costs are unexpected or unavoidable. If
they are unexpected or unavoidable we
or the State agency must determine
their reasonableness and necessity and
must approve them before payment
may be made.

(4) If you receive prepayment, you
must, within 20 days after your trip,
provide to us or the State agency, as
appropriate, an itemized list of your
actual travel costs and submit sup-
porting receipts. We or the State agen-
cy will require you to pay back any
balance of the advanced amount that
exceeds any approved travel expenses
within 20 days after you are notified of
the amount of that balance. (State
agencies may have their own time lim-

its in place of the 20-day periods in the
preceding two sentences.)

(b) You may claim reimbursable
travel expenses incurred by your rep-
resentative for which you have been
billed by your representative, except
that if your representative makes a
claim for them to us or the State, he or
she will be reimbursed directly.

(Approved by the Office of Management and
Budget under control number 0960–0434)

[51 FR 8810, Mar. 14, 1986, as amended at 51
FR 44983, Dec. 16, 1986]

Subpart O—Representation of
Parties

AUTHORITY: Secs. 702(a)(5) and 1631(d) of the
Social Security Act (42 U.S.C. 902(a)(5) and
1383(d)).

SOURCE: 45 FR 52106, Aug. 5, 1980, unless
otherwise noted.

§ 416.1500 Introduction.

You may appoint someone to rep-
resent you in any of your dealings with
us. This subpart explains, among other
things—

(a) Who may be your representative
and what his or her qualifications must
be;

(b) How you appoint a representative;
(c) The payment of fees to a rep-

resentative;
(d) Our rules that representatives

must follow; and
(e) What happens to a representative

who breaks the rules.

§ 416.1503 Definitions.

As used in this subpart:
Representative means an attorney who

meets all of the requirements of
§ 416.1505(a), or a person other than an
attorney who meets all of the require-
ments of § 416.1505(b), and whom you
appoint to represent you in dealings
with us.

We, our, or us refers to the Social Se-
curity Administration (SSA).

You or your refers to any person or
the eligible spouse of any person claim-
ing or receiving supplemental security
income benefits.

[45 FR 52106, Aug. 5, 1980, as amended at 62
FR 38455, July 18, 1997]
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